Ah, ape susah, masak meehon je lah. maka tung tang kong kang, masaklah dua jenis meehon. MAklumlah yg kecil suka meehon singapore dan yg tua lak suka meehon yg agak pedas. Jenuh nak layan selera deme2 ni Tp hatiku gembira setiap kali apa shj yg ku masak mereka mkn dgn penuh selera. tak mkn pun takpe. kenyang tgk ank2 n suami mkn.
meehon singapore nabila
meehon goreng ala pedas2 gitu
NO 1
3 biji telor
4 sudu besar susu pekat
(pukul dua benda ni hingga sebati)
NO 2
1 1/4 cwn tpg gandum
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu besar soda bikarbonat
(gaul sebati)
NO 3
1 cwn gula
1 cwn majerin
1 cwn sisi cair
(panaskan atas api)
1 cwn serbuk koko tutup dulu api then baru masuk serbuk koko,
kacau biar sebati.
Hah, lps tu masukkan bhn 3 dan bhn 2 dlm bhn 1 kacau sebati
kukus selama 45 minit
Nah inilah hasilnya, sedapkan
Hati bdebar2 juga takut tak jadi. Nabila kejap masuk kejap keluar. Dah tak sabar nak mkn. Ku buka tutup kukusan tadi perlahan2. Alhamdulillah, menjadi.... Dik.....mai tgk kek yg umi msk dah jadi... Nabila tkedek2 dtg tgk. Nak umi, tp dik kejap la nak buat topping. Alah, Lupa pulak. Ah telefon achik lah. " Hello, achik , kek dah jadi tp topping yg achik ajar tu lupa pulak, Ah senang je knoma, ambil 4 sudu susu cair, panaskan dgn 2 sudu gula d sesudu mentega kacau. Then letak serbuk koko. Nah siap" Tq achik.... Maka siap kek coklat hari ini.. Bangga...bangga. najwa n nabila kejap2 makan....Tersenyum sendiri aku. azam nak buat lglah.
Habis masak kek coklat terus msk mkn tghari. ah, ringkas je lah . Dah penat , menunya ikan singgang, ikan goreng sambal cili api, udang goreng kunyit dan sambal belacan je
Selamat Menjamu Selesa Wahai Anak dah suamiku utk hari ini. Terima kasih Ya Allah dgn rezekiku hari ini. Lepas ni nak relax. Dari jam 8.30 pagi sampai jam 12.20 tghari kat dapur. Rehat kejap, apa lagi update blog ler......
Lepas masak meehon, terus sambung msk resepi yg berikutnya KEK COKLAT ACHIK. Baru semlm achik ajar. teruja sgt nak buat, almaklum najwa, nabila serta hadi suka makan. resepinya sgt ringkas main guna cwn je. bahan lak bukan susah sgt. semua dah ada tunggu bancuh je.
Nah dikongsi bersama resepi kek ACHIK nonie
3 biji telor
4 sudu besar susu pekat
(pukul dua benda ni hingga sebati)
NO 2
1 1/4 cwn tpg gandum
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu besar soda bikarbonat
(gaul sebati)
NO 3
1 cwn gula
1 cwn majerin
1 cwn sisi cair
(panaskan atas api)
1 cwn serbuk koko tutup dulu api then baru masuk serbuk koko,
kacau biar sebati.
Hah, lps tu masukkan bhn 3 dan bhn 2 dlm bhn 1 kacau sebati
kukus selama 45 minit
Nah inilah hasilnya, sedapkan
Hati bdebar2 juga takut tak jadi. Nabila kejap masuk kejap keluar. Dah tak sabar nak mkn. Ku buka tutup kukusan tadi perlahan2. Alhamdulillah, menjadi.... Dik.....mai tgk kek yg umi msk dah jadi... Nabila tkedek2 dtg tgk. Nak umi, tp dik kejap la nak buat topping. Alah, Lupa pulak. Ah telefon achik lah. " Hello, achik , kek dah jadi tp topping yg achik ajar tu lupa pulak, Ah senang je knoma, ambil 4 sudu susu cair, panaskan dgn 2 sudu gula d sesudu mentega kacau. Then letak serbuk koko. Nah siap" Tq achik.... Maka siap kek coklat hari ini.. Bangga...bangga. najwa n nabila kejap2 makan....Tersenyum sendiri aku. azam nak buat lglah.
Habis masak kek coklat terus msk mkn tghari. ah, ringkas je lah . Dah penat , menunya ikan singgang, ikan goreng sambal cili api, udang goreng kunyit dan sambal belacan je
Selamat Menjamu Selesa Wahai Anak dah suamiku utk hari ini. Terima kasih Ya Allah dgn rezekiku hari ini. Lepas ni nak relax. Dari jam 8.30 pagi sampai jam 12.20 tghari kat dapur. Rehat kejap, apa lagi update blog ler......
ikan singgang
ikan goreng sambal cili api
sambal belacan
udang goreng kunyit
sedap betul lauk
ReplyDelete